Veiligheid

Veendam-Wildervank  waar je je veilig voelt.

Het is belangrijk dat we ons veilig voelen in onze eigen buurt en huis.

Politie, brandweer en ambulances moeten 24 uur per dag beschikbaar zijn. De hulpdiensten moeten op tijd zijn als je ze nodig hebt. Daarbij maakt het niet uit vanuit welke gemeente de diensten komen.

De hulpdiensten zijn altijd goed bereikbaar. Een app is soms handig, maar is nooit de enige mogelijkheid. Het blijft mogelijk om misstanden via de telefoon aan te kaarten. Aangifte doen kan op het bureau, via internet, 3D-loket en via de eigen wijkagent die in dat geval op afspraak langs komt.

Het doen van aangifte draagt bij tot een gerichte aanpak in uw woonomgeving. Of het nu gaat om inbraak, mishandeling, oplichting of diefstal van uw fiets. Doe aangifte maak gebruik van Burgernet, WhatsApp-groepen of neem deel aan buurtpreventiegroepen. Veiligheid is een gezamenlijke inspanning en valt of staat bij de bereidheid van onze inwoners om verdachte of onveilige situaties te melden. Voorwaarde is wel dat de meldkamer snel en correct de telefoontjes verwerkt.

De gemeente pakt drugsdealers aan en de burgemeester gebruikt de bevoegdheden om drugspanden te sluiten.

Onze gemeente schuwt kindermishandeling. Wij willen dit te allen tijde weren en daarom als gemeente een fulltime medewerker beschikbaar maken om de coördinatie tussen verschillende signalerende partijen en hulpverlening te organiseren.

Veendam-Wildervank  waar criminelen hard worden aangepakt. We vinden het normaal dat je met je handen van andermans spullen afblijft. Geweld is helemaal uit den boze. Hufters die dit verpesten pakken we hard aan. Hulpverleners en anderen die zich voor de publieke zaak inzetten horen ongestoord hun werk kunnen doen. Gemeente en politie treden hard op tegen mensen die hen bedreigen of aanvallen. Ze hebben hiervoor de bevoegdheden gekregen en die moeten ze nu ook durven inzetten.

De politie is zichtbaar op straat. Wijkagenten die de buurt goed kennen voegen daar iets extra’s aan toe. Extra Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA’s) vergroten de zichtbaarheid, handhaving en bestrijding van de kleine criminaliteit.

De politie hoort altijd in te grijpen als mensen de regels overtreden en overlast veroorzaken. Raddraaiers worden opgespoord en aangepakt. Wanneer de politie ingrijpt, kan zij rekenen op onze steun en die van het lokaal gezag.

Wij vinden dat  inbraken en fietsendiefstallen in onze gemeente niet horen en daarom willen wij de burgemeester en politieleiding stimuleren dat de politie alle nodige instrumenten kan gebruiken om criminelen en raddraaiers op te sporen en aan te pakken.

De burgemeester maakt actief gebruik van al zijn bevoegdheden en de mogelijkheden die tot zijn beschikking staan om de openbare orde te handhaven en overlast te bestrijden. Te denken valt het afkondigen van gebiedsverboden, groepsverboden, samenscholingsverboden, een noodbevel, een noodverordening afkondigen, preventief fouilleren, cameratoezicht, bestuurlijke houding, toezicht op openbare vermakelijkheden en inrichtingen etc.

Technologie kan helpen om de veiligheid te vergroten, bijvoorbeeld door het gebruik van cameratoezicht en helmcamera’s.

De politie is zichtbaar op straat. Wijkagenten die de buurt goed kennen hebben grote invloed op wijken. Niet iedere buurt/wijk is identiek. De  Veendam-Wildervank is voor de inzet van meerdere wijkagenten in de buurt/wijk waar dat noodzakelijk is. De politie kan daarbij rekenen op onze steun.

Het strak volgen van veelplegers door de politie kan criminaliteit voorkomen en oplossen. Instrumenten als gebiedsontzegging (dit kan ook per winkel, park of wijk) worden gebruikt om geweld of overlast tegen te gaan.

Overlast gevende hangjongeren en hun ouders worden verantwoordelijk gesteld voor hun gedrag.

Schade en de kosten van handhaving worden zoveel mogelijk verhaald op diegenen die dit veroorzaken.

Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten. De gemeente maakt actief gebruik maken van de mogelijkheden die de wet BIBOB (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) hiervoor geeft.