Een aantrekkelijke woonomgeving

De gemeente Veendam moet aantrekkelijk blijven en we moeten verduurzamen. Duurzaamheid biedt kansen voor economische groei en een fijne en leefbare gemeente. Maar wel op een betaalbare manier voor alle gezinnen en ondernemers. Door dit op een slimme manier aan te pakken, kunnen we ons leven zoveel mogelijk blijven leiden zoals we zelf willen en blijft onze gemeente prettig om te wonen.

EEN AANTREKKELIJKE WOONOMGEVING

Een belangrijke voorwaarde voor aantrekkelijke bedrijvigheid in onze gemeente is een aantrekkelijke woonomgeving.

De woonomgeving wordt door verschillende aspecten aantrekkelijk voor de huidige en toekomstige inwoners. De ruim opgezette wijkenstructuur met het vele groen en de tienduizenden bomen hebben onze gemeente de welluidende naam “Parkstad” gegeven.

Daar zijn wij trots op en die naam is het waard behouden te blijven.

Dat gaat evenwel niet zomaar, daar moeten wij wel wat voor doen. Het onderhoud van de openbare ruimte (groen, bomen, water) moet grotendeels door mensenhanden worden gedaan.

In een steeds gezondere omgeving (de luchtkwaliteit is nog nooit zo goed geweest) groeit en bloeit het met een snelheid die wij nauwelijks kunnen volgen.

Dat vraagt een besluit over het onderhoudsniveau: de VVD is bereid extra middelen beschikbaar te stellen om het onderhoudsniveau op een hoger plan te tillen.

Daartoe zal elders moeten worden bezuinigd.

Dat vergt keuzes die wij soms met pijn in het hart maken.

De woonwijken zijn weliswaar ruim opgezet, een aantal is ook het product van het jaren zestig-denken.

Daarmee was niets mis maar inmiddels weten we waar de schoen wringt.

Het autobezit is in onze gemeente relatief hoog.

De auto’s moeten een parkeerplaats hebben in wijken die op een dergelijke mate van bezit niet zijn berekend.

Om het autobezit op een goede manier terug te dringen moeten inwoners alternatieven hebben.

Die alternatieven moeten worden gevonden in een ruimere beschikbaarheid van openbaar vervoer, ook binnen onze gemeente maar ook het meer gebruikmaken van de fiets.

Daarvoor moeten we in de komende periode plannen ontwikkelen. Immers, planontwikkeling en uitvoering ervan nemen veel tijd.

De woonomgeving wordt al geruime tijd geconfronteerd met de energietransitie en zal dat de komend decennia ook blijven voelen.

Dat betekent veel voor onze inwoners.

Het klimaatakkoord spreekt over van het gas af: de VVD kan hierin slechts meegaan als de facto wordt gesproken van “van het aardgas af”.

De VVD vindt deze nuance van wezenlijk belang.

Aardgas (CH4) is een relatief schone brandstof die wat ons betreft nog lange tijd meekan. Het is dus jammer dat het klimaatakkoord zo ruw is geformuleerd.

De VVD ziet kansen om aardgas te vervangen door waterstofgas (H2). In onze gemeente wordt gewerkt aan een waterstofhub.

De VVD wil de komende periode benutten om de gemeente Veendam een belangrijke rol te laten spelen bij de implementatie van waterstof in onze gemeente.

Dat kan bijvoorbeeld door onze gemeente aan te melden als pilotgemeente voor de ombouw van aardgas naar waterstof als brandstof voor de verwarming van de huizen in onze gemeente.

De woonomgeving speelt ook een belangrijke rol in de klimaatadaptatie.

Sommige delen van onze gemeente zijn nog te versteend, zowel op openbaar als op particulier terrein.

Wellicht zijn er ook gevolgen voor het rioolstelsel, dat zal de komende jaren nader moeten worden bezien.

We moeten er wel een begin mee maken, een aantrekkelijke woonomgeving vraagt hierom.

De behoefte van mensen aan een woning zijn aan verandering onderhevig.

Er komen steeds meer een- en tweepersoonshuishoudens die een kwalitatief goede woonplek zoeken. Eengezinswoningen zijn voor die categorie niet altijd passend.

De VVD wil verkennen of er in onze gemeente Tiny-houses kunnen worden geplaatst.

Er zijn verschillende varianten die op verschillende plekken kunnen worden gebouwd.

De VVD is van mening dat de gemeente Veendam met Borgerswold een parel in handen heeft.

Het is een groot recreatiegebied waar kan worden gewandeld, gefietst, waar kinderen kunnen spelen en leren bij de Kinderboerderij, waar kan worden gesport en waar kan worden 6 gerecreëerd.

De VVD wil de functie van Borgerswold behouden en waar mogelijk in combinatie met andere vormen van toerisme versterken.

Denk daarbij aan het verbinden van de voormalige vuilstort maar ook met de sportfaciliteiten aan de noordzijde van de Veendammer weg.

Daarnaast loont het de inzet om te bezien hoe de diverse toeristische attracties in en grenzend aan het centrum kunnen leiden tot een langer verblijf in het centrum.