Algemene beschouwingen 2021

Voorzitter.

Mankeert je iets aan de handen k’wijf. Ik denk dat u nu net zo schrikt als ik toen ik dat  hoorde toen  een van onze medeburgers dit schreeuwde naar een jong meisje  dat in de supermarkt boodschapkarren  desinfecteerde  vanwege onze coronamaatregelen. Ik reageerde direct met, nou zeg dat zeg je toch niet tegen zo’n meisje. Toen kreeg ik de lading over me heen maar dat deerde me niet. Wat was er gebeurd ? Man komt al bellend supermarkt uit en gooit zijn kar bij de schoongemaakte karren waarop het meisje hem vriendelijk vraagt . Wilt u mij de kar geven. Toen werd hij onbeschoft door bovenstaande opmerking tegen het meisje.  Ik zei sorry tegen het meisje. Ze antwoordde  geeft niks maar haar ogen vertelden iets anders. Op dat moment wil je zo’n meisje even vasthouden, maar wij leven in andere tijden en is het dus niet toegestaan. Kort lontje.

Gelukkig voorzitter merk ik ook dat de Veendammers zich over het algemeen goed aan de Coronaregels houden en vriendelijk naar elkaar zijn. Het valt ook niet mee om je aan alle regels te houden.

 Kort lontje had ook de telefoniste van onze KCC toen ik belde en vroeg naar meneer x van afdeling groen. Waar belt u voor ? Bel over een boom. Waar staat die boom? In Veendam. Als u mij geen antwoord geeft moet ik de verbinding  verbreken . Pardon, ik zeg wie ik ben, waar ik over bel en waar de boom staat. Waar in Veendam, welke straat ? Oh aan de Buitenwoelkade. Zou teruggebeld worden. Na een paar dagen zelf weer gebeld. Om niet weer afgesnauwd te worden zeg ik  bel over een boom, hangt ver over de weg. Wil hem laten snoeien. Moet weg afgezet worden. Boom is nog niet gevaarlijk maar wil dit voorkomen. Had ik dit maar niet gezegd.  Halfweg de week ambtenaar van de  gemeente aan de deur. U belde over een gevaarlijke boom , maar boom is niet gevaarlijk. Leg uit dat het niet om de boom maar om de wegafzetting gaat. Oh gaat om wegafzetting, ja dan belt mijn andere collega u. Tot op heden niemand gebeld. Ik hoor van meerdere raadsleden dat er klachten zijn over de KCC. Communicatie is nog steeds een probleem.  

En nu moeten wij als gemeenteraad vandaag de begroting 2021 vaststellen. Vaststellen in een onzekere periode waarin niemand weet hoe wij hieruit te voorschijn zullen komen. In eerste instantie dacht ik, geef er maar een klap op als gemeenteraad maar zo gaat dat natuurlijk niet. De fractie van de VVD bedankt de samenstellers van de rapporten en de beantwoording van de schriftelijke vragen.

Wij hebben naar aanleiding van de begroting nog wel enige vragen.

Blad. 26 een na laatste bullet: over een betere samenwerking in 2021 binnen cultuurcentrum Beresteyn. Wij begrijpen nog steeds niet dat dit niet zijn beslag heeft gekregen en een jaarlijks terugkerend doelstelling is. Ik heb even in het verleden gesnuffeld voorzitter.  Naar aanleiding van het Rapport van de Ommelander  Rekenkamer in 2009, waarin reeds  is  gezegd dat de samenwerking tussen de partners niet voldoende tot stand is gekomen, heeft  de VVD  in de commissievergadering  Samenleving van 6 april  2009 al gevraagd wanneer e.a. zijn beslag zal krijgen. Ook nu 11 jaar later vragen wij dit nog steeds. Het is onbegrijpelijk dat  het College dit nog nooit heeft aangepakt.

Blad 38. Wij verheugen ons erop dat u de regie gaat voeren over nieuwe woonconcepten zoals Tiny  houses en Knarrenhoven. Kunt u ons al zeggen waar hiervoor ruimte wordt gecreëerd en of er  belangstelling vanuit de markt voor is en hoe u dit gaat aanpakken.  In de krant lees je altijd dat dit soort projecten  veel belangstelling hebben. Zou mooi zijn als in dit ook in Veendam gerealiseerd wordt.

Centrum Veendam. Wat voor soort belemmeringen of verwachte belemmeringen verwacht u in uw pro-actief beleid t.a.v. de leegstand laatste bullet blad 38. Wat is u hierover bekend ? Dit project loopt toch al een tijdje ?

Blad 41. Ontwikkeling Veendammer Poort. Wij hopen op succes bij de invulling van de beschikbare ruimte. Kunt u al een stukje van de sluier oplichten  wat voor bedrijven zich hier zouden kunnen gaan vestigen en is er al belangstelling voor ?

Blad 44  laatste bullet. Infrastructuur, beheer en onderhoud. Voorzitter ik hoor vaak gemor vanuit de samenleving dat de tegels scheef liggen, onkruid welig tiert enz. . Wij hebben als raad hiervoor een budget afgesproken en de VVD is van mening dat het  onderhoud goed is gezien de middelen die wij hiervoor beschikbaar hebben gesteld, maar niet perfect.  Willen wij als gemeente een perfecte infrastructuur dan zullen wij als Raad hiervoor geld beschikbaar moeten stellen. En de vraag is hebben wij hiervoor geld en heeft de Raad hier extra geld voor over ?

Bij de MOT voorstellen 2021 betreuren wij  dat de extra verhoging van 5% W.O.Z  voor onze burgers bovenop  de jaarlijkse 2,3% indexering  een behoorlijke verhoging van de belastingen betekend. Het zijn kommervolle tijden  voor de gemeente maar de burgers dragen de lasten.

Innovatie Inrichting Sociaal Domein. Transformatie krijgt nog maar mondjesmaat vorm.  Wat is hiervan de reden en verwacht u dit nu wel te realiseren ?

De VVD heeft het al vaker gezegd. College let op uw saeck maar wil dit nu vooral benadrukken om kritisch te blijven over de kosten, want de burgers hebben het nu zwaar: denk bijv. aan de ondernemers, mensen die hun baan verliezen,etc. daardoor inkomstenderving hebben; belastingverhogingen mogen daardoor niet te zwaar op hun budget drukken.

Betreffende de najaarsrapportage zijn wij het eens met uw raadsvoorstel, overschot naar de ABR over te boeken.

Dank u voorzitter.